Vitvaror och Hushållsartiklar / Tvättmaskiner / Kombi tvättmaskin/torktumlare
Många vill gärna kombinera tvättmaskin och torktumlare, och om det inte finns så mycket plats kan en tvättmaskin med integrerad torktumlare vara ett bra alternativ.

Här hittar du en rad olika kombinerade tvätt och torkmaskiner – och en av dessa kommer trivas i din tvättstuga!
MEST SÅLDA
AEG L7WDB861G/2
Sök bland produkterna
 
Filtrering
 
 
 
Värt att veta om tvättmaskiner
 
Energiklass: Kapacitet (tvätt), kg: Kapacitet (torkning), kg:
Sortera:
Visa:
ELECTROLUX EW7W5247A2
Finansierat per månad
329:-
Levererat till dig
Kontant: 10 999:-
AEG L7WDB861G/2
Finansierat per månad
349:-
Levererat till dig
Kontant: 11 499:-
Jämför

Värt att veta om tvättmaskiner

Energimärkning

Enligt gällande lag ska alla tvättmaskiner energimärkas enligt skalan A+ till G (A+ är bäst – lägsta strömförbrukning). Klassificeringen sker mot bakgrund av maskinens förbrukning av kilowattimmar, vilket innebär att man bör köpa en tvättmaskin med bästa märkning (lägsta förbrukning). De flesta maskiner på marknaden är numera märkta med A eller B. Som tumregel kan sägas att maskiner med en lägre energiförbrukning är dyrare.

Huvuddelen av strömförbrukningen går till uppvärmning av den vattenmängd som maskinen använder. Vattnet i Sverige är dyrt, och spillvattnet belastar även vår gemensamma miljö. Moderna maskiner med låg energiförbrukning har därför också i regel låg vattenförbrukning. Du bör kontrollera enskilda maskiners förbrukning. När köpet är gjort kommer denna faktor att bestämma storleken på dina vattenräkningar de närmaste 10 till 20 åren.

Tvättmedel

Den andra bokstaven i energimärkningen avser maskinens tvättförmåga. Med tvättförmåga avses förmågan att tvätta ren smutstvätten, och återigen är A bäst i en skala från A till G. Huvuddelen av de tvättmaskiner som finns på marknaden idag är märkta med A, B eller C. Förvänta dig att maskiner med god tvättförmåga är dyrare.

Centrifugering och antal varv
Den tredje och sista bokstaven i energimärkningen avser maskinens förmåga att centrifugera, mätt i tvättens restfuktighet efter centrifugering. Återigen används skalan A till G, där A är bäst (lägsta restfuktighet i tvätten). Ju högre centrifugeringshastighet en tvättmaskin har, desto lägre restfuktighet i tvätten, vilket har stor betydelse för efterföljande torkning.

Låg restfuktighet ger korta torktider i tumlaren eller minsta möjliga förångning av vatten i rummet där tvätten ska hängas upp.

I vissa fall anges centrifugeringsförmågan enbart som varv per minut, vilket inte är helt tillfredsställande eftersom centrifugeringsförmågan även är ett resultat av trummans och motorns konstruktion. Många användare förlitar sig dock på antalet varv per minut, då detta trots allt ger en god fingervisning om tvättmaskinens centrifugeringsförmåga.

De flesta tvättmaskiner på marknaden är märkta med A, B eller C, och maskiner med hög centrifugeringsförmåga är i regel dyrare än maskiner med låg centrifugeringsförmåga, då den höga centrifugeringsförmågan ställer stora krav på maskinens robusta konstruktion.

Kapacitet

Om du har en stor familj eller om du av andra orsaker har behov av att tvätta stora mängder åt gången, bör du överväga en tvättmaskin med extra hög kapacitet – ända upp till 7 kg. Normalt rymmer tvättmaskiner cirka 5 kg tvätt, så du sparar ett par tvättar per vecka om du kan lägga mer i maskinen varje gång du tvättar. Dessutom har du möjlighet att tvätta större saker, t.ex. dynor och kuddar. Om kapaciteten inte utnyttjas, anpassar tvättmaskinen vattenintaget till den mängd tvätt som läggs i maskinen.

Användarvänlighet
Vid dagligt bruk är det viktigt att maskinen kan användas så enkelt och bekvämt som möjligt.

Stora lucköppningar förenklar uttagning av tvätt ur trumman. En stor öppningsvinkel på luckan innebär att denna inte är i vägen. Filtret ska vara lätt att rengöra.

Styrning: mekanisk eller elektronisk
Mekanisk styrning innebär att maskinen styrs av en timer (programklocka). Programmöjligheterna är dock begränsade, och knapparna kan slitas mekaniskt. Mekanisk mängdautomatik är en funktion med vilken man kan välja mellan hel- och halvfylld maskin.

Många moderna tvättmaskiner är försedda med elektronisk styrning - här är programmeringen lättare, eftersom det bara handlar om en knapp som ska ställas in korrekt. Fuzzy Logic-kontrollen är en elektronisk styrenhet som övervakar maskinens alla tvätt- och sköljprocesser och säkrar på så sätt att vattenmängd och tvättid automatiskt anpassas till tvättmängden. Därmed sparar man på både vatten och ström.
Resultatet visar sig i form av renare tvätt och minskat bruk av vatten, energi och tvättmedel.

Program och specialfunktioner

Moderna tvättmaskiner har i regel flera programmeringsmöjligheter som tillförsäkrar rätt behandling av olika material eller ger möjlighet till extra besparingar, korta tvättider, osv. Utbudet och möjligheterna är många.

Utöver att försäkra sig om att den valda maskinen åtminstone har de program och funktioner man förväntar sig och har användning för, bör man även undersöka de många andra möjligheter som finns. Specialprogram kan till exempel vara
  • Handtvätt, som är ett extra skonsamt tvättprogram för textiler som annars tvättas för hand.
  • Allergiprogram, där tvätten sköljs en extra gång
  • Möjlighet till extra vattenmängd, speciellt lämpligt i områden med särskilt mjukt vatten där tvättmedlet kan vara svårt att avlägsna från tvätten.
  • Antiskrynklingsfunktion, som gör att tvätten nästan blir strykfri
  • Reglerbar centrifugeringshastighet, där varvtalet för centrifugering kan regleras.

Toppmatade tvättmaskiner

En tvättmaskin har oftast måtten H85 x D60 x B60 cm. Numera kan man också köpa kompakta maskiner som rymmer mindre tvätt. Som exempel kan nämnas en toppmatad tvättmaskin (H85 x D60 x B40 cm), som är mycket lämplig för lägenheter och spelar en avgörande ergonomisk roll för personer med dåliga ryggar. En toppmatad tvättmaskin är lätt att flytta på. Med fotpedalen kan man göra maskinen mobil på 3–4 hjul.
En elkontakt med jordledning och en vattenledning räcker gott. Med en dubbel vattenkoppling kan man ansluta eller koppla bort maskinen på några få sekunder. När du skruvar på vattnet, leds detta direkt in i tvättmaskinen via den ena slangen. Efter programmet pumpas vattnet ut ur maskinen genom den andra slangen och direkt ut i vasken.

Kombi tvättmaskin/torktumlare

Många vill gärna ha både torktumlare och tvättmaskin, men om utrymmet för dessa två enheter är ett problem kan en tvättmaskin med inbyggd torktumlare utgöra en platsbesparande möjlighet. Här finns båda funktionerna i en enda maskin.

Den installeras på samma sätt som en vanlig tvättmaskin och kräver inte ventilation eftersom torkfunktionen baseras på kondens. Om du bara använder maskinen för tvättning, har du tillgång till full kapacitet (torkkapaciteten är ungefär hälften av detta). Om du således avser att använda både tvätt- och torkfunktionen i samma process, reduceras fyllningsmängden till maskinens halva kapacitet.

Man bör inte köpa en kombinerad tvättmaskin/torktumlare om det finns mer än två personer i hushållet.


Representativt exempel: Vid ett kreditköp på 10 000:- över 70 månader så betalar du 286:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 21 171:-, baserat på ränta 21,60% (fast), effektiv ränta 34,50% (2017-01-01), uppläggningsavgift 495:- och leveransavgift 799:- (som båda läggs till kreditbeloppet) och autogiro. Räntan sätts individuellt efter kreditprövning: 9,84%-21,60%. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs. Du kan när som helst välja att slutbetala produkten – utan avgifter.