Vitvaror och Hushållsartiklar / Kylskåp och frysar / Kylskåp
När det är dags för ett nytt kylskåp är det viktigt att titta på hur mycket ström den förbrukar. Ofta är produkter i energiklass A lite dyrare än produkter i energiklass B och C. Men om du investerar i en dyrare produkt kan du spara mycket på elräkningen.

Vi har flera olika modeller i olika storlekar och energiklass.
MEST SÅLDA
Electrolux kylskåp 358 liter LRC6MF36W
Sök bland produkterna
 
Filtrering
 
 
 
Värt att veta om kylskåp
 
Energiklass: Höjd: Liter:
Sortera:
Visa:
Elektrolux kylskåp - litet och klassiskt - 85 cm.
Finansierat per månad
209:-
Levererat till dig
Kontant: 6 199:-
Electrolux kylskåp energiklass A + - 105 cm.
Finansierat per månad
219:-
Levererat till dig
Kontant: 6 699:-
Electrolux kylskåp med frysfack - 105 cm.
Finansierat per månad
219:-
Levererat till dig
Kontant: 6 799:-
Det klassiska kvalitetskylskåpet från Electrolux - 125 cm.
Finansierat per månad
229:-
Levererat till dig
Kontant: 7 099:-
Electrolux kylskåp - 185 cm
Finansierat per månad
289:-
Levererat till dig
Kontant: 9 199:-
ELECTROLUX ERF3307AOW - 155 cm.
Finansierat per månad
319:-
Levererat till dig
Kontant: 10 299:-
Electrolux kylskåp 358 liter LRC6MF36W
Finansierat per månad
429:-
Levererat till dig
Kontant: 14 599:-
Jämför

Värt att veta om kylskåp

Energimärkning

Energimärkning ska enligt lag finnas på (bland annat) alla "kalla" produkter. Energimärkningen möjliggör jämförelse av två produkter för att se vilken av dem som förbrukar minst ström. Produkterna ligger ofta i den bästa energiklassen A och är något dyrare än de i energiklass B och C. I gengäld sparar du mycket ström om du köper en produkt i energiklass A, så det extra utlägget kan betala sig snabbt. Ett kylskåp i energiklass A idag förbrukar ofta mindre än hälften så mycket ström som ett 10–15 år gammalt skåp.

Det finns flera möjligheter med ett kylskåp, beroende på om det ska byggas in i en köksenhet eller vara fristående. Inbyggningsskåp har en bredd på 55 cm och kan skjutas in i en köksenhet. Ett fristående skåp kan placeras fritt i rummet, antingen för sig självt eller vid sidan av eller mellan två köksskåp. Fristående skåp har oftast en bredd på 55 eller 60 cm.

Ett kylskåp kräver ventilation för att kunna fungera optimalt. Ett kylskåp med för lite ventilation uppvisar med största sannolikhet en kortare livslängd och en högre energiförbrukning.
Om kylskåpet ska byggas in i ett köksskåp, krävs det i de flesta fall ventilation i form av en cirka 10 cm stor öppning ovanför kylskåpet. Om kylskåpet ska placeras i en särskild skåpenhet som är anpassad för kylskåpet, dvs. utan bakplatta och med ventilation i hyllor över och under, kan kraven på öppning ovanför kylskåpet reduceras.

Utrymme

Du har olika behov av plats i kylskåpet om du gör ett storköp en gång i veckan eller handlar färska varor varje dag. Som utgångspunkt ska man räkna med 100 liter för den första personen och därefter 50 liter per efterföljande person.

Det råder inte något otvivelaktigt samband mellan kylskåpets utvändiga mått och kapaciteten, detta eftersom bl.a. isoleringen och konstruktionen kan vara så olika. Kapaciteten mäts i liter, och den invändiga kapaciteten anges som nettoinnehåll i liter.

Rengöring

Rengöring av skåpet kan försvåras av kantiga hörn och integrerade handtag i dörren. Kontrollera om skåpet har en slät förångare (bakvägg) invändigt som kan torkas av. Skåp med hjul baktill kan skjutas ut så att man kan göra rent bakom skåpet. Vissa skåp levereras med en avtagbar bas så att det går att komma åt smuts under skåpet med en dammsugare eller golvmopp.

Nästan alla kylskåp ar försedda med ett invändigt plastskåp. Det har på senare år blivit möjligt att behandla detta skåp med en särskilt bakteriehämmande ytbehandling. Denna ytbehandling, som heter olika beroende på tillverkare, är mer hygienisk och ökar därmed färskvarornas "livstid".

Elektronisk/mekanisk styrning?

Vid mekanisk temperaturstyrning mäter en termostat kylskåpstemperaturen och startar/stänger av kompressorn i takt med att temperaturen överskrider en gräns som oftast ligger på 3–5 ºC. Mekanisk temperaturstyrning skapar goda, men inte optimala, lagringsvillkor för livsmedel.

Med elektronisk styrning av temperaturen är man alltid garanterad korrekt matförvaring. Termostaten styr och avläser hela tiden temperaturen elektroniskt och säkrar därmed en mycket exakt inställning och ett bibehållande av korrekt temperatur inne i skåpet. Dessutom larmar även elektroniken på de flesta skåp om något problem uppstår med temperaturen eller om man har glömt att stänga dörren.

Omgivningstemperatur
Alla "kylla" produkter är indelade i klimatklasser, som avgör vilka krav på omgivningstemperatur som ska gälla för skåpen. Om man planerar att köpa ett kyl-/frysskåp eller ett kylskåp med frysfack och bara en kompressor, är det viktigt att ta reda på hur låg temperaturen är i det rum som skåpet ska stå i och jämföra detta med skåpets klimatklass. Skåp med två kompressorer omfattas inte av krav på omgivande temperatur.

Belysning
Belysningen finns antingen inne i skåpet eller i toppanelen. Om belysningen sitter i toppanelen, finns det inga "mörka" hörn i skåpet. Halogenbelysning ger över dubbelt så starkt ljus som en vanlig lampa.

Inredning

Hyllorna i kylskåpet kan vara plastbelagda galler eller glashyllor. Oavsett vad de är tillverkade av, kan de flyttas och utplaceras individuellt i skåpet. Fördelen med glashyllorna är att små objekt kan placeras på dem utan att objekten står osäkert och riskerar att välta. Samtidigt tillförsäkrar de att innehållet från en otät mjölkförpackning inte rinner ned i skåpet utan blir kvar på aktuell hylla. Slutligen är det mycket lätt att göra rent glashyllor i diskmaskinen. De flesta kylskåp levereras av dessa anledningar numera med glashyllor.

Kyl-/svalavdelning eller ventilerad kyl?
Eftersom inköpsvanor varierar stort mellan enskilda personer och familjer, finns det även olika typer av kylskåp. Om man till exempel ofta köper och konsumerar färska grönsaker och färsk frukt, bör man köpa ett kyl-/svalskåp, där temperaturen i svalavdelningen är lite högre än i kylavdelningen. Omvänt har kylskåp med ventilerad kyl en enhetlig temperatur i hela skåpet, vilket betyder att matvaror kan placeras på vilken hylla som helst. Detta ger frihet och garanterar korrekt matförvaring på alla hyllor.


Representativt exempel: Vid ett kreditköp på 10 000:- över 70 månader så betalar du 286:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 21 171:-, baserat på ränta 21,60% (fast), effektiv ränta 34,50% (2017-01-01), uppläggningsavgift 495:- och leveransavgift 799:- (som båda läggs till kreditbeloppet) och autogiro. Räntan sätts individuellt efter kreditprövning: 9,84%-21,60%. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs. Du kan när som helst välja att slutbetala produkten – utan avgifter.