Vitvaror och Hushållsartiklar / Kylskåp och frysar / Kyl-/frysskåp
När det är dags för ett nytt kylskåp eller frys är det viktigt att titta på hur mycket ström den förbrukar. Ofta är produkter i energiklass A lite dyrare än produkter i energiklass B och C.

Men om du investerar i en dyrare produkt kan du spara mycket på elräkningen. Vi har flera olika modeller i olika storlekar och energiklass.
MEST SÅLDA
Electrolux kyl och frys 201 liter LTB1AF28W0
Sök bland produkterna
 
Filtrering
 
 
 
Värt att veta om kyl-/frysskåp
 
Energiklass: Höjd: Liter:
Sortera:
Visa:
Electrolux kyl och frys 201 liter LTB1AF28W0
Finansierat per månad
269:-
Levererat till dig
Kontant: 8 499:-
Jämför

Värt att veta om kyl-/frysskåp

Energimärkning

Vissa kylskåp har ett inbyggt frysfack. Frysfacket är markerat med upp till fyra stjärnor. Antalet stjärnor baseras på frysfackets temperatur och är avgörande för vad frysfacket kan användas till.

Frysfack med 1–3 stjärnor kan endast användas för förvaring av varor som redan är djupfrysta när de placeras i facket, och förvaringsperiodens längd ökar ju fler stjärnor frysfacket har. Det är bara frysfack med fyra stjärnor som kan användas för infrysning och förvaring av varor, så de flesta frysfack har denna märkning idag.

Energimärkning ska enligt lag finnas på (bland annat) alla "kalla" produkter. Energimärkningen möjliggör jämförelse av två produkter för att se vilken av dem som förbrukar minst ström. Produkterna ligger ofta i den bästa energiklassen A och är något dyrare än de i energiklass B och C. I gengäld sparar du mycket ström om du köper en produkt i energiklass A, så det extra utlägget kan betala sig snabbt. Ett skåp i energiklass A idag förbrukar ofta mindre än hälften så mycket ström som ett 10–15 år gammalt skåp.

Placering

Det finns flera möjligheter med ett skåp, beroende på om det ska byggas in i en köksenhet eller vara fristående. Inbyggningsskåp har en bredd på 55 cm och kan skjutas in i en köksenhet. Ett fristående skåp kan placeras fritt i rummet, antingen för sig självt eller vid sidan av eller mellan två köksskåp. Fristående skåp har oftast en bredd på 55 eller 60 cm.

Ett kyl-/frysskåp kräver ventilation för att kunna fungera optimalt. Ett kyl-/frysskåp med för lite ventilation uppvisar med största sannolikhet av en kortare livslängd och en högre energiförbrukning.
Om det ska byggas in i ett köksskåp, krävs det i de flesta fall ventilation i form av en cirka 10 cm stor öppning ovanför kyl-/frysskåpet. Om det ska placeras i en särskild skåpenhet som är anpassad för kyl-/frysskåpet, dvs. utan bakplatta och med ventilation i hyllor över och under, kan kraven på öppning ovanför kyl-/frysskåpet reduceras.

Fryssektionen kan vara placerad längst upp eller längst ner i skåpet. Om du vill ha ditt kyl-/frysskåp ståendes på golvet, kan du med fördel välja ett skåp som har frysfacket längst ner. Då kommer kylavdelningen (som du oftast kommer att använda) att vara i rätt arbetshöjd. Det motsatta kan bli fallet om kyl-/frysskåpet ska placeras i en köksenhet som gör att botten placeras 60–70 cm från golvet.

Om du vill ha frysfacket placerat längst upp, blir fryskapaciten maximalt 55 liter. Om frysfacket placeras längst ner, ligger fryskapaciteten i regel på mellan 50 och 140 liter. Ett skåp med frysen längst ner är tekniskt mer komplicerad och därför också dyrare än skåp med frysen längst upp.

Utrymme
Du har olika behov av plats i frysfacket och kylskåpet om du gör ett storköp en gång i veckan eller handlar färska varor varje dag. Som utgångspunkt ska man räkna med 100 liter för den första personen och därefter 50 liter per efterföljande person.

Vad gäller frysplats är det viktigt att veta vilka varor man ofta kommer att frysa in. Om frysen endast ska användas för förvaring av redan djupfrysta varor samt bakverk under en kortare tid, kan man nöja sig med 30–50 liter per person. Om man därutöver även vill ha möjlighet att frysa in säsongsvaror som frukt och grönsaker, ska man räkna med 60–80 liter per person. Om man slutligen vill kunna frysa in större mängder kött och övriga matvaror, bör man räkna med 100–125 liter per person.

Det finns inte något direkt samband mellan kyl-/frysskåpets utvändiga mått och kapaciteten, eftersom bl.a. isoleringen och konstruktionen kan vara så olika. Kapaciteten mäts i liter, och den invändiga kapaciteten anges som nettoinnehåll i liter.

Elektronisk/mekanisk styrning?

Vid mekanisk temperaturstyrning mäter en termostat skåptemperaturen och startar/stänger av kompressorn när temperaturen överskrider en gräns som oftast ligger på 3–5º. Mekanisk temperaturstyrning skapar goda, men inte optimala, lagringsvillkor för livsmedel.

Med elektronisk styrning av temperaturen är man alltid garanterad korrekt matförvaring. Termostaten styr och avläser hela tiden temperaturen elektroniskt och säkrar därmed en mycket exakt inställning och ett bibehållande av korrekt temperatur inne i skåpet. Dessutom larmar även elektroniken på de flesta skåp om något problem uppstår med temperaturen eller om man har glömt att stänga dörren.

Omgivningstemperatur
Alla "kalla" produkter är indelade i klimatklasser, som avgör vilka krav på omgivningstemperatur som ska gälla för skåpen. Om man planerar att köpa ett kyl-/frysskåp eller ett kylskåp med frysfack och bara en kompressor, är det viktigt att ta reda på hur låg temperaturen är i det rum som skåpet ska stå i och jämföra detta med skåpets klimatklass. Skåp med två kompressorer omfattas inte av krav på omgivande temperatur.

Belysningen finns antingen inne i skåpet eller i toppanelen. Om belysningen sitter i toppanelen, finns det inga "mörka" hörn i skåpet. Halogenbelysning ger över dubbelt så kraftigt ljus som en vanlig lampa.

Rengöring

Rengöring av skåpet kan försvåras av kantiga hörn och integrerade handtag i dörren. Kontrollera om skåpet har en slät förångare (bakvägg) invändigt som kan torkas av. Skåp med hjul baktill kan skjutas ut så att man kan göra rent bakom skåpet. Vissa skåp levereras med en avtagbar bas så att det går att komma åt smuts under skåpet med en dammsugare eller golvmopp.

Beroende på vilken frys man väljer, kan man underlätta avfrostningen på olika sätt. I ett kyl-/frysskåp med frysfacket längst upp kan det finnas en plugg i botten på frysfacket, under vilket man helt enkelt placerar en skål (i kylskåpet) som smältvattnet rinner ned i. Andra kyl-/frysskåp och frysar har ofta ett utlopp längst ner, under vilket man placerar en skål (på golvet) när man frostar av. Slutligen ska nämnas Frost Free-tekniken, som automatiskt frostar av frysen.

Inredning

Hyllorna i kylskåpet kan vara plastbelagda galler eller glashyllor. Oavsett vad de är tillverkade av, kan de flyttas och utplaceras individuellt i skåpet. Fördelen med glashyllorna är att små objekt kan placeras på dem utan att objekten står osäkert och riskerar att välta. Samtidigt tillförsäkrar de att innehållet från en otät mjölkförpackning inte rinner ned i skåpet utan blir kvar på aktuell hylla. Slutligen är det mycket lätt att göra rent glashyllor i diskmaskinen. De flesta kyl-/frysskåp levereras av dessa anledningar numera med glashyllor.

Frysfacket har i regel hyllor och skåp som möjliggör indelning av frysvaror. Enskilda modeller är försedda med speciella brickor för istärningar eller infrysning av bär, och extra stora förvaringshyllor eller genomskinliga frysskåp ger en god överblick av frysens innehåll.

En frysbox har mest plats för varor, medan ett frysskåp ger en bättre överblick av innehållet.


Representativt exempel: Vid ett kreditköp på 10 000:- över 70 månader så betalar du 286:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 21 171:-, baserat på ränta 21,60% (fast), effektiv ränta 34,50% (2017-01-01), uppläggningsavgift 495:- och leveransavgift 799:- (som båda läggs till kreditbeloppet) och autogiro. Räntan sätts individuellt efter kreditprövning: 9,84%-21,60%. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs. Du kan när som helst välja att slutbetala produkten – utan avgifter.