Vitvaror och Hushållsartiklar / Kylskåp och frysar / Frysskåp
Fördelarna med ett frysskåp är att frysvarorna är lättillgängliga genom skåpets många hyllor och fack. Då skåpet ofta är placerat i köket, ger det samtidigt en extra lätt tillgång till dess innehåll.

Här finner du flera modeller i olika storlekar, så du kommer säkert att hitta en som uppfyller dina önskemål.
MEST SÅLDA
Electrolux frysskåp - 125 cm.
Sök bland produkterna
 
Filtrering
 
 
 
Värt att veta om frysar
 
Energiklass:
Sortera:
Visa:
Electrolux frysskåp - 125 cm.
Finansierat per månad
269:-
Levererat till dig
Kontant: 8 599:-
Electrolux frysskåp 194 liter LUB2AF22W
Finansierat per månad
299:-
Levererat till dig
Kontant: 9 699:-
Electrolux frysskåp 241 liter LUC6NF25W
Finansierat per månad
459:-
Levererat till dig
Kontant: 15 599:-
Jämför

Värt att veta om frysar

Ny frys, men vilken?

En frysbox har plats för många varor, medan ett frysskåp ger en bättre överblick av innehållet. Det är med andra ord en smaksak vad man ska välja. Tänk dock på att en frysbox måste frostas av oftare än ett frysskåp.

Energimärkning ska enligt lag finnas på (bland annat) alla "kalla" produkter. Energimärkningen möjliggör jämförelse av två produkter för att se vilken av dem som förbrukar minst ström. Produkterna ligger ofta i den bästa energiklassen A och är något dyrare än de i energiklass B och C. I gengäld sparar du mycket ström om du köper en produkt i energiklass A, så det extra utlägget kan betala sig snabbt. Ett skåp i energiklass A idag förbrukar ofta mindre än hälften så mycket ström som ett 10–15 år gammalt skåp.

Placering

Det finns flera möjligheter med ett frysskåp, oavsett om du väljer ett som ska byggas in i en köksenhet eller vara fristående. Inbyggda skåp har en bredd på 55 cm och kan skjutas in i en köksenhet. Ett fristående skåp kan placeras fritt i rummet, antingen för sig självt eller vid sidan av eller mellan två köksskåp. Fristående skåp har oftast en bredd på 55 eller 60 cm.

En frysbox kräver mer plats och är alltid fristående.

En frysbox kräver ventilation för att kunna fungera optimalt. En frys med för lite ventilation har med största sannolikhet en kortare livslängd och en högre energiförbrukning.
Om den ska byggas in i ett köksskåp, krävs det i de flesta fall ventilation i form av en cirka 10 cm stor öppning ovanför frysskåpet. Om frysskåpet ska placeras i en särskild skåpsenhet som är anpassad för det, dvs. utan bakplatta och med ventilation i hyllor över och under, kan kraven på öppning ovanför frysskåpet reduceras.

För en frysbox ska det vara en cirka 10 cm bred öppning på kompressorsidan (i regel den högra).

Vad betyder stjärnorna?

Frysen är markerad med upp till fyra stjärnor. Antalet stjärnor baseras på frysens temperatur och är avgörande för vad frysen kan användas till.

Frysrum med * ska hålla minst -6 ºC. Används endast för istärningar och förvaring av djupfrysta varor i högst två dagar. Bör avfrostas en gång i veckan.
Frysrum med ** ska hålla minst -12 ºC. Djupfrysta varor kan förvaras under en kortare period, högst två veckor. Bör avfrostas en gång i veckan.
Frysrum med *** ska hålla minst -18 ºC. Långstidsförvaring av djupfrysta varor. Bör avfrostas två till tre gånger om året.
Frysrum med **** ska hålla minst -18 ºC. Bör kunna djupfrysa minst 4,5 kg. per 100 liter (nettoinnehåll) och per 24 timmar. Bör avfrostas två till tre gånger om året.

Utrymme

Du har olika behov av plats i frysen om du gör ett storköp en gång i veckan eller handlar färska varor varje dag. Vad gäller frysplats är det viktigt att veta vilka varor man ofta kommer att frysa in. Om frysen endast ska användas för förvaring av redan djupfrysta varor samt bakverk under en kortare tid, kan man nöja sig med 30–50 liter per person. Om man därutöver även vill ha möjlighet att frysa in säsongsvaror som frukt och grönsaker, ska man räkna med 60–80 liter per person. Om man slutligen vill kunna frysa in större mängder kött och övriga matvaror, bör man räkna med 100–125 liter per person.

Det råder inte något direkt samband mellan frysens utvändiga mått och kapaciteten, eftersom bl.a. isoleringen och konstruktionen kan vara så olika. Kapaciteten mäts i liter, och den invändiga kapaciteten anges som nettoinnehåll i liter.

Elektronisk/mekanisk styrning?

Vid mekanisk temperaturstyrning mäter en termostat skåptemperaturen och startar/stänger av kompressorn när temperaturen överskrider en gräns som oftast ligger på 3–5 ºC. Mekanisk temperaturstyrning skapar goda, men inte optimala, förvaringsvillkor för livsmedel.

Med elektronisk styrning av temperaturen är man alltid garanterad korrekt matförvaring. Termostaten styr och avläser hela tiden temperaturen elektroniskt och säkrar därmed en mycket exakt inställning och ett bibehållande av korrekt temperatur inne i skåpet. Dessutom larmar även elektroniken på de flesta skåp om något problem uppstår med temperaturen eller om man har glömt att stänga dörren.

Rengöring

Rengöring av skåpet kan försvåras av kantiga hörn och integrerade handtag i dörren. Skåp med hjul baktill kan skjutas ut så att man kan göra rent bakom skåpet. Vissa skåp levereras med en avtagbar bas så att det går att komma åt smuts under skåpet med en dammsugare eller golvmopp.

Beroende på vilken frys man väljer, kan man underlätta avfrostningen på olika sätt. Frysskåp och frysar har ofta ett utlopp längst ner, under vilket man placerar en skål (på golvet) när man frostar av. Slutligen ska nämnas Frost Free-tekniken, som automatiskt frostar av frysen.

Inredning
Frysskåpet har i regel hyllor och skåp som möjliggör indelning av frysvaror. Enskilda modeller är försedda med speciella brickor för istärningar eller infrysning av bär, och extra stora förvaringshyllor eller genomskinliga frysskåp ger en god överblick av frysens innehåll.

Frysboxar har ofta ett stort utrymme i botten och förvaringsboxar överst. De kan ha aluminium- eller stålyta. Aluminiumytan är skrovlig medan stålytan är helt slät. Frysar med stålyta är lättare att rengöra och mer resistenta mot stötar, etc., men är i regel dyrare.

Infrysning
Begreppet infrysningskapacitet avser det antal kilo icke-djupfrysta varor som frysen kan frysa in per dygn. Infrysningskapaciteten varierar från under 10 kg till cirka 50 kg per dygn.

Vissa skåpsfrysmodeller är försedda med en särskild infrysningsknapp. Om knappen trycks in faller temperaturen till -25–30 ºC. Knappen kan användas när skåpet startas upp och när du vill frysa in större mängder icke-djupfrysta varor. Infrysningsautomatiken avbryts automatiskt efter den tid som inställts på elektroniskt styrda skåp.


Representativt exempel: Vid ett kreditköp på 10 000:- över 70 månader så betalar du 286:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 21 171:-, baserat på ränta 21,60% (fast), effektiv ränta 34,50% (2017-01-01), uppläggningsavgift 495:- och leveransavgift 799:- (som båda läggs till kreditbeloppet) och autogiro. Räntan sätts individuellt efter kreditprövning: 9,84%-21,60%. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs. Du kan när som helst välja att slutbetala produkten – utan avgifter.