Vitvaror och Hushållsartiklar / Diskmaskiner
Energimärkningen är en av de viktigaste faktorerna när du skall välja vitvaror – men du skall även titta på maskinens ljudnivå, kapacitet och olika program. Ofta är produkter i energiklass A lite dyrare än de med energiklass B eller C.

Men i gengäld sparar du in pengar på ström, och kan därmed snabbt tjäna igen den extra kostnaden.
MEST SÅLDA
AEG FFB62400PW
Sök bland produkterna
 
Filtrering
 
 
 
Värt att veta om diskmaskiner
 
Energiklass: Ljudeffektnivå, dB: Vattenförbrukning, liter:
Sortera:
Visa:
AEG FFB62400PW
Finansierat per månad
349:-
Levererat till dig
Kontant: 11 699:-
AEG FFB63606PM
Finansierat per månad
389:-
Levererat till dig
Kontant: 13 099:-
AEG FFB83730PW
Finansierat per månad
409:-
Levererat till dig
Kontant: 13 699:-
AEG FFB83730PM
Finansierat per månad
419:-
Levererat till dig
Kontant: 14 399:-
AEG FFB63806PW
Finansierat per månad
459:-
Levererat till dig
Kontant: 15 699:-
AEG FFB63806PM
Finansierat per månad
489:-
Levererat till dig
Kontant: 16 999:-
Jämför

Värt att veta om diskmaskiner

Ny diskmaskin, men vilken?

Den bästa placeringen för en diskmaskin är i närheten av vask, skåpet där servisen förvaras eller matplatsen. Det finns underbyggda modeller, fristående och bordsmodeller En underbyggd modell är en diskmaskin som placeras under en annan köksyta och som inte har någon topplatta. En fristående diskmaskin har ett helt täckande ytterskåp med topplatta.

Diskmaskiner (i regel 60 cm breda) har en typisk kapacitet mellan 12 och 14 standardkuvert. Det finns även modeller som är 45 cm breda och som har en kapacitet på 8–9 standardkuvert.

En bordsmodell är mindre, har mindre kapacitet (i regel 4–6 standardkuvert) och är avsedd för placering på en köksyta. En lämplig lösning om man bor själv eller om det tar en vecka att fylla en större diskmaskin.

Energimärkning

Enligt gällande lag ska alla diskmaskiner energimärkas enligt skalan A till G (A är bäst – lägsta strömförbrukning). Som utgångspunkt bör man satsa på en diskmaskin med den bästa märkningen (lägsta förbrukningen).

Den andra bokstaven i energimärkningen avser maskinens diskförmåga. Återigen är A bäst i en skala från A till G. Du kan således välja en diskmaskin som har den diskförmåga du önskar.

Den tredje och sista bokstaven avser maskinens förmåga att torka disken, också det efter samma skala.

Vattenförbrukning

Vattnet i Sverige är dyrt, och spillvattnet belastar även vår gemensamma miljö. Det är därför viktigt att en modern diskmaskin har en låg vattenförbrukning. Du bör kontrollera enskilda diskmaskiners förbrukning. När köpet är gjort kommer denna faktor att bestämma storleken på dina vattenräkningar de närmaste 10 till 20 åren.

Ljudnivå

Eftersom köket ofta är familjens centrala mötesplats och utgångspunkten för vardagslivet, är det viktigt att diskmaskinen har en låg ljudnivå. Detta är speciellt viktigt om köket är integrerat med andra rum eller används som ett allrum. Ljudet mäts i dB (decibel), och ju lägre värde desto mindre buller.

Program och specialfunktioner

Moderna diskmaskiner har i regel flera programmöjligheter och specialfunktioner som tillförsäkrar korrekt diskbehandling, sparar på vatten och el, etc.

Man bör kontrollera att maskinen har de program som man själv har behov av. Här är några möjligheter:
  • Intensivprogram med extra hög temperatur för smutsig disk.
  • Skonsamma glasprogram med extra låg temperatur
  • Extra snabba program
  • Program för halvfull maskin
Enskilda modeller är försedda med möjlighet för autoprogrammering, där maskinen automatiskt anpassas till diskens nedsmutsningsgrad och den mängd disk som finns i maskinen.

Användarvänlighet
Bortsett från att diskmaskinen ska kunna diska nästan ljudlöst med minsta möjliga förbrukning av vatten och el, är det också viktigt att den inre layouten är både praktisk och flexibel.

Vid dagligt bruk är det dessutom viktigt att maskinen kan användas så enkelt och bekvämt som möjligt och att det går lätt att rengöra maskinen, tömma filtret samt tillsätta salt och diskmedel.


Representativt exempel: Vid ett kreditköp på 10 000:- över 70 månader så betalar du 286:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 21 171:-, baserat på ränta 21,60% (fast), effektiv ränta 34,50% (2017-01-01), uppläggningsavgift 495:- och leveransavgift 799:- (som båda läggs till kreditbeloppet) och autogiro. Räntan sätts individuellt efter kreditprövning: 9,84%-21,60%. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs. Du kan när som helst välja att slutbetala produkten – utan avgifter.