L'EASYs historia

L'EASYs historia startar i mitten på 1980-talet, då det fanns två leverantörer i Danmark som hyrde ut TV- och videoapparater direkt till danska kunder via ett butiksnät (TeleRent och D:E:R).

Samtidigt gick en ung man runt i Odense och funderade mycket över de två leverantörernas uthyrningskoncept. Varför hyrde de bara ut TV och video? Och varför hade de butiker runt om i landet som med stor sannolikhet var dyra att driva?

Den unge mannen var den 21-årige Niels Thorborg, som studerade distributionsekonomi i Odense. Självfallet var han således mycket intresserad av handel. Intresset för försäljning och kundbetjäning hade han fått mycket tidigare, på föräldrarnas köpmansgård på Västsjälland. Här hade han i flera år stått bakom disken och fått erfarenhet av hårda vitvaror, som alltså även ingick i köpmansgårdens sortiment.

Tack vare denna bakgrund och dessa tankar fick Niels plötsligt en god idé. Ja, faktiskt en riktigt god idé, skulle det visa sig. Han var helt säker på att det fanns kunder som kunde tänka sig att hyra tvättmaskiner. Och han var lika säker på att kunderna skulle uppskatta enkelheten när det uppstod ett behov av att hyra en tvättmaskin. Men vägen till en butik kunde vara både lång och besvärlig, så han var tvungen att tänka till på nytt.

Idén om uthyrning av tvättmaskiner via telefon blev född. Nu skulle idén provas, och det blev den, fast på hobbybasis. Niels fortsatte med sina studier samtidigt som han utarbetade annonser, mottog beställningar på telefon, levererade, monterade och gav service. Men mycket snabbt beslutade sig Niels för att ersätta sina studier med den spännande uthyrningsverksamheten på heltid.

Snart grundades firman VaskRent (i augusti 1985), och saker och ting började att hända. 1992 bytte firman namn till L'EASY, samtidigt som produktsortimentet utvidgades väsentligt. Efter grundandet expanderade L'EASY kraftigt, och detta har fortsatt. Expanderat har även staben av medarbetare som betjänar tusentals kunder gjort.

Och historien fortsätter ... 1998 introducerades L'EASY på den svenska marknaden, och 2001 var det den norska marknadens tur. I början på 2006 sällade sig Holland till sällskapet.

I maj 2005 förvärvade L'EASY Thorn Nordics dåvarande danska dotterbolag D:E:R, och i november 2006 förvärvade L'EASY Thorn i både Norge och Sverige.

Niels Thorborg äger fortfarande firman, och L'EASY-koncernen omsätter idag ca 1 miljarder DKK och har ca 450 anställda.