Frågor och svar


Hjälp till självhjälp

L'EASY har samlat de vanligaste frågorna och svaren (FAQ) efter de olika produktkategorierna.

Klicka på en produktkategori nedan
 

Vanliga frågor om ugnar

Problem
Orsak och lösning
Ugnen fungerar inte
Kontrollera säkringsdosan
En säkring kan ha gått – alternativt kontakta L’EASY
Ugnen ger ifrån sig ljud
Varmluftsfunktion aktiverad
Gallren i varmluftsugnen kan vibrera, vilket är helt normalt.
Bröd, bullar och mjuka kakor blir platta
För låg temperatur
Bakverket jäser och sjunker därefter ihop
 
Höj temperaturen
 
För lite bakpulver
Du använder för lite jäst eller bakpulver
 
Använd mer jäst eller bakpulver nästa gång
 
Varm vätska
Fettet eller vätskeblandningen har varit för varm
 
Temperaturen ska vara 37 °C för färsk jäst och 45–50 °C för torrjäst
 
Lång jäsningstid
Degen har jäst för länge. En alltför lång jäsningstid gör att brödet blir platt
 
Låt degen jäsa under en kortare tid
Bröd, bullar och mjuka kakor blir torra
För låg temperatur
Bakverket har stått för länge i ugnen
 
Höj temperaturen
 
För lite vätska eller för mycket mjöl
Mjöl suger åt sig på olika sätt. Detta kan bero på enskilda mjölsorter eller på om mjölet är nytt eller gammalt. Mjölmängden kan variera från bakning till bakning
 
Tillsätt inte allt mjöl på en och samma gång. Vänta med att tillsätta 1/3 och knåda degen ordentligt. Tillsätt mer mjöl om degen kan absorbera det.
Bakverket/maträtten blir för mörk eller för ojämn vid bruk av varmluft
 
Maten är felplacerad
Om bakverket/maten placeras felaktigt på bakplåten, kan inte luften cirkulera korrekt i ugnen
 
Placera bullar och liknande i jämna rader. Avlånga objekt som baguetter, samt avlånga kakor och sockerkakor ska placeras så att ändarna pekar mot den bakre väggen respektive ugnsluckan
 
Bakplåtarna är felplacerade
Om du ugnsbakar på två plåtar samtidigt, har dessa ställts på fel plats. Luften kan inte cirkulera fritt i ugnen
 
Se korrekt placering i ugnens bruksanvisning
 
Fel temperatur
Vid varmluftsbakning ska temperaturen sänkas 15-20 % jämfört med bakning med över/undervärme
 
Sänk temperaturen. Vid bakning med varmluft ska temperaturen mycket sällan överstiga 175 °C
Vid bakning med varmluft blir resultatet i regel mer ojämnt än vid bakning med över/undervärme. Varmluft är mindre lämpat för bakverk med hög sockerhalt. Således blir småkakor bäst när de bakas med över-/undervärme
Bullar och kakor av jäsdeg ändrar form när de bakas med varmluft
För kort jäsningstid
Om bakverket fortfarande håller på att jäsa när det ställs in i ugnen, blåser den cirkulerande luften så att bakverket ändrar form.
 
Låt degen jäsa längre. Jäsningstiden ska i regel vara något längre när man bakar med varmluft. Degen är färdigjäst när den omedelbart "stiger upp" efter en lätt tryckning med fingret.
Bakverket/maten blir för ljus
För låg temperatur
Maten blir färdiglagad innan den har fått sin rätta färg
 
Höj temperaturen
 
Fel placering av form eller skål
En ljus metallform eller en skål av glas och porslin placeras på gallret
 
Placera ljusa metallformar och skålar av glas och porslin på bakplåtar
Bakverket/maten är mörk längst ner och ljus längst upp
För låg placering
Maten har fått för lite övervärme
 
Placera bakplåten en nivå högre i ugnen
 
Fel placering av mörk metallform
Om en mörk metallform placeras på en bakplåt, kan alltför mycket undervärme ges och maten bli för mörk i botten.
 
Placera en mörk metallform på gallret
Bakningstiden är för lång
För låg temperatur
Om bakverket får för lite värme blir bakningstiden för lång. Bakverket torkas då ut istället för att bakas.
 
Höj temperaturen
Det bildas mycket kondensvatten som sipprar nedför ugnsluckan och ut på golvet vid stekning
Bruk av för mycket vatten
Vattenspillet blir för stort om man använder för mycket vatten i en stor stekpanna vid tillagning av en mindre stek. Vattnet förångas för snabbt och steken torrsteks
 
Använd en liten stekpanna eller en ugnsfast form som passar till steken eller
lägg steken på gallret och ställ ett fat av stekens storlek i stekpannan under steken så att skyn kan samlas upp
Tillsätt inget eller mycket lite vatten; max 2–5 dl. Tillsätt inte mer vatten under stekningen
 
En större förångning sker när man använder varmluft för stekning
Den varma cirkulationsluften ökar ångutvecklingen i ugnen. Vid tillagning med varmluft torkas även maten ut mer
 
Över-/undervärme bör användas vid tillagning av rätter som avger mycket vatten
Ugnens katalytiska emalj är inte ren efter rengöringsprogrammet
Den katalytiska emaljen är täckt med fett
Porerna i emaljen är tilltäppta med fastbränt fett. Emaljen har förlorat sin rengörande effekt
Tvätta ugnen för att lösa upp fettet. Gör så här:
  1. Gnugga bort så många fläckar som möjligt. Använd ett träredskap
  2. Tvätta ugnens insidor och bakre vägg med en kraftig lösning bestående av diskmedel och varmt vatten. Använd en svamp eller en borste och gnugga hårt.
  3. Låt lösningen sitta kvar i ca 1 timme
  4. Starta rengöringsprogrammet och låt det vara på i 1½–2 timmar.
Stark lukt- och rökutveckling kan förekomma när fett bränns bort under rengöringsprogrammet. Öppna ett fönster eller starta fläkten
Ugnsluckan, gallren och ugnens botten är mycket smutsiga efter rengöringsprogrammet
Bränt fett fastnar på ytor som inte är belagda med katalytisk emalj
Under rengöringsprogrammet bränns fett bort på alla ytor som är belagda med katalytisk emalj. De enda platser som fettet inte bränns bort på är ugnsluckan, gallren och ugnsbotten. Här bränns fettet i stället fast.
 
Rengör luckans glas invändigt, gallren och ugnens botten efter rengöringsprogrammet. Det enklaste sättet är att spraya luckans glas, gallren och ugnsbotten med ugnsrengöringsmedlet K2R. Låt detta medel vara kvar i flera timmar, helst i ett dygn. Tvätta därefter luckans glas, gallren och ugnsbotten med varmt vatten. Ett annat sätt kan vara att tvätta luckans glas, gallren och ugnsbotten med brun såpa och svamp. Sätt på ugnen på 100 °C och låt stå i 10 minuter. Låt ugnen svalna innan du tvättar bort medlet.

Källa: Bl.a. Electrolux Home Products Denmark A/S