Foto & Videokamera / Digital videokamera
Spara livets bästa ögonblick med en digital videokamera. Videokameror hjälper dig att spara de där speciella tillfällena du alltid vill komma ihåg, exempelvis barnets första steg eller examensdagen.

Dessutom kan du ta fantastiska stillbilder som du snabbt kan lägga upp på Internet och dela med andra.
MEST SÅLDA
KitVision Escape actionkamera
Sök bland produkterna
 
Filtrering
 
 
 
Värt att veta om digital videokamera
 
Skärmstorlek: Typ:
Sortera:
Visa:
KitVision Escape actionkamera
Finansierat per månad
69:-
Inkl. leverans
Kontant: 1 499:-
Jämför

Värt att veta om digital videokamera

Ny videokamera, men vilken?

Digitala videokameror (DV) har på några få år i stort sett utkonkurrerat analoga videokameror –och det är det flera orsaker till.
  • DV baseras på ett 1/4" (6,35 mm) brett band, och en MiniDV-kassett som ungefär är lika stor som en tändsticksask (66 x 48 x 12,2 mm) rymmer upp till 120 minuters material av en kvalitet som motsvarar DVD med digitalt stereoljud.
  • Den lilla kassetten möjliggör konstruktion av ytterst kompakta och lätta videokameror.
  • Bildredigeringen går lättare med digitala videoinspelningar.
  • DV är en standard som samtliga video- och fotofirmor är eniga om.
DVD och hårddisk som lagringsmedium
Det har dessutom blivit möjligt att köpa digitala videokameror som använder inspelningsbara DVD-skivor som lagringsmedium. Dessa videokameror är i huvudsak avsedda för de som inte vill redigera sina inspelningar utan bara vill titta på dem på en vanlig DVD-spelare med ett minimum av kablar och besvär.

En annan relativ ny möjlighet är digitala videokameror med inbyggd hårddisk. Fördelen med dessa är att du slipper köpa DV-band eller DVD-skivor.

Teknik och kvalitet

Standardiseringen av lagringsmediet betyder absolut inte att alla digitala videokameror är likvärdiga eller ger samma kvalitet. Resultatet beror alltid på vad kameran fångar upp, och här har tillverkarna full frihet att använda så goda (eller dåliga) objektiv, bildsensorer och tekniker som de vill.

Precis som med digitala stillbildskameror sätts stort fokus på antalet pixlar i digitala videokamerors bildsensorer. Ett höjt pixelantal (mer än 1 megapixel) i en icke-professionell digital videokamera har en praktisk betydelse när videokameran används för tagning av stillbilder. Det som framför allt påverkar bildkvaliteten är videokamerans högsta upplösning. Ju högre upplösning, desto bättre bild och skärpa.

I dag finns avancerade videokameror med 3-CCD-teknik för allmänt bruk. Detta var tidigare enbart avsett för professionella användare. Denna teknik innehåller en sensor för var och en av de tre färgerna (röd, grön, blå), vilket ger klarare och mer naturliga bilder.

Objektivet är viktigt
Objektivet på en videokamera har i regel ett optiskt zoomområde på 10–12 nivåer. Detta betyder att man kan förkorta avståndet till motivet 10–12 gånger utan att behöva flytta på sig. För amatörer har ett större zoomområde betydelse bara i vidvinkelperspektivet, eftersom fler personer då kan få plats på bilden trots att avståndet till motivet är kort. Bildtagning med höjd zoomfaktor kräver nästan alltid stativ. Vid digital zoom används bara en del av sensorns pixlar, vilket kan ge mycket grovkorniga bilder.

Ett objektivs kvalitet kan fastställas genom dess ljusföljsamhet eller största bländaröppning, det så kallade "F"-talet. Ett typiskt värde är 1,8, men det finns även videokameror med värdet 1,6, 1,4 eller 1,2. Det kan även vara av betydelse att objektivet bygger på teknologi från en erkänd optisk firma (t.ex. Carl Zeiss).

Praktiska tips

Om du har en widescreen-TV, bör du också filma i widescreen-format (16:9) med videokameran om den har denna funktion. Annars fylls inte hela skärmbilden på TV:n.

En riktigt bra funktion i videokameror är den optiska bildstabiliseringen, som reducerar risken för skakiga inspelningar.

Och för dig som vill digitalisera dina gamla videofilmer, är det viktigt att kameran har en AV-ingång.

Ha dessutom i åtanke att kvaliteten på de stillbilder som tas med videokameran aldrig kan konkurrera med kvaliteten hos stillbildskameran. Du bör därför inte ersätta din vanliga kamera med en videokamera.

Överväg att beställa DV-band eller DVD-skivor samt en kameraväska med din nya videokamera.


Representativt exempel: Vid ett kreditköp på 10 000:- över 70 månader så betalar du 286:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 21 171:-, baserat på ränta 21,60% (fast), effektiv ränta 34,50% (2017-01-01), uppläggningsavgift 495:- och leveransavgift 799:- (som båda läggs till kreditbeloppet) och autogiro. Räntan sätts individuellt efter kreditprövning: 9,84%-21,60%. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs. Du kan när som helst välja att slutbetala produkten – utan avgifter.