Bild och ljud / Surround
Få en äkta biokänsla hemma i ditt eget vardagsrum. Vanligtvis är det bara på bion du kan uppleva känslan av att vara helt uppslukad i en film, men så är det inte längre. Nu kan du få samma upplevelse hemma i vardagsrummet.

Hos L’EASY har vi samlat ett brett urval av kvalitetsprodukter.
MEST SÅLDA
HARMAN KARDON SUBWOOFER
Sök bland produkterna
 
Filtrering
 
 
 
Värt att veta om surround
 
Surroundsystem: Utgångseffekt:
Sortera:
Visa:
TIBO LEGACY 3 PLUS BLACK/SET
Finansierat per månad
89:-
Inkl. leverans
Kontant: 1 999:-
TIBO LEGACY 5 PLUS BLACK/SET
Finansierat per månad
119:-
Inkl. leverans
Kontant: 3 299:-
TIBO SIA 75 BLACK
Finansierat per månad
139:-
Inkl. leverans
Kontant: 3 999:-
HARMAN KARDON SUBWOOFER
Finansierat per månad
239:-
Inkl. leverans
Kontant: 7 599:-
HARMAN KARDON ENCHANT 800
Finansierat per månad
239:-
Inkl. leverans
Kontant: 7 599:-
SONY HT-ZF9
Finansierat per månad
279:-
Inkl. leverans
Kontant: 9 199:-
HARMAN KARDON ENCHANT 1300
Finansierat per månad
329:-
Inkl. leverans
Kontant: 11 299:-
SONY HTST5000
Finansierat per månad
489:-
Inkl. leverans
Kontant: 16 999:-
Jämför

Värt att veta om surround

Surround

Med en hemmabioanläggning (även kallad Surround system eller Home Cinema System) flyttar biografen hem till dig.

Surround Sound kan översättas till "omgivande ljud", och omges man av 5–6 högtalare är det inget snack om saken. Lyssnar man på musik, känns det som att sitta i en konsertsal. Tittar man på fotboll känns det nästan som man sitter på läktaren, och ser man på film känns det nästan som om man är med i handlingen, speciellt om ljudet kombineras med en platt-TV.

Fler och fler konsertinspelningar ges nu ut på DVD-skivor, och det blir allt vanligare att man kan välja surroundljud vid uppspelningen, precis som det blir allt vanligare att surroundljud blir tillgängligt för TV-kanaler.

Så fungerar surroundljud

Det finns många olika surroundsystem. Du kan köpa dem i färdiga paket eller sätta ihop de olika delarna på egen hand. Fördelen med ett färdigt paket är givetvis att alla delar passar ihop utan problem.

Man ger ofta anläggningen ett nummer, t.ex.. 2.0, 5.1, 6.1 eller 7.1. Siffran före punkten anger hur många kanaler (högtalare) som återger hela det hörbara frekvensområdet. Numret efter punkten anger om det ingår en subwoofer (separat djup-bas-högtalare) eller ej. Om siffran 1 förekommer efter punkten, ingår alltså en subwoofer.

Ett system som anges med numret 2.0 har således 2 högtalare (i fram) men ingen subwoofer. Och ett system med numret 5.1 har 5 högtalare (2 framtill, 2 baktill och 1 i mitten) och 1 subwoofer.

En surroundanläggning består i regel av fem eller sex högtalare: två är placerade på anläggningens/TV:ns sidor, en är placerad ovanpå anläggningen medan de övriga två är ställda mittemot anläggningen. De två förstnämnda kan ha en inbyggd sunwoofer, men i annat fall är subwoofern den sjätte högtalaren som normalt placeras vid TV:n. Surroundsystem med sju eller åtta högtalare kommer snart.

Många av dagens surroundanläggningar har inbyggd DVD-spelare, DVD-recorder eller DVD-recorder med hårddisk. Detta är givetvis platsbesparande med tanke på mängden av elektroniska apparater i hemmet.

Installation av surroundanläggning

Fronthögtalarna placeras på vardera sidan om TV:n, lika långt ifrån den och vända snett inåt mot lyssnaren. En tumregel är att avståndet mellan de två fronthögtalarna ska vara lika stort som avståndet mellan fronthögtalarna och lyssnaren.

Om du har en traditionell TV (inte platt TV) ska du se till att fronthögtalarna inte står för nära TV:n och orsakar bildförvrängningar. Dessa förvrängningar kan orsakas av starka magneter som sitter i de flesta högtalare. Vidare måste alltid högtalarna sitta en bit från väggen och vara helt fristående så att inte ljudet påverkas av omgivningen mer än absolut nödvändigt.

Centrumhögtalaren placeras ovanpå eller under TV:n. Det är viktigt att den placeras i mitten eftersom centrumkanalerna återger 60 % av filmens ljud. Om högtalaren inte står rätt, återges exempelvis inte dialogen från skärmens mitt som avsett. Du behöver inte bekymra dig för bildförvrängningar i samband med centrumhögtalaren, eftersom denna alltid är magnetiskt avskärmad.

De bakre högtalarna placeras på var sida om, och riktade in mot, lyssnaren. En annan tumregel är att högtalarna ska placeras mellan 180–220 cm från golvet eller minst 1 meter över avlyssningspositionen. Återigen gäller att det ska vara ordentligt med plats omkring högtalarna för att man ska uppnå maximal surroundeffekt.

Om subwoofern inte är inbyggd i fronthögtalarna, placeras den antingen vid TV:n eller vid lyssnaren – man slipper alltför många sladdar över golvet om man placerar den bredvid TV:n.

Men rent allmänt bör du prova dig fram genom att flytta runt anläggningen tills du erhåller det bästa ljudet för dina öron.

Justering – När alla högtalare är utplacerade ska du ställa in ljudet. Alla kanaler ska ha samma nivå, vilket betyder att du måste lyssna på varje kanal för sig och ställa in volymen tills den överensstämmer med övriga högtalare. Det låter svårt, men är lätt! I regel sitter det en testknapp på förstärkaren/mottagaren som sänder en signal till alla individuella kanaler och ger dig möjlighet att justera volymen till samma nivå som de övriga.

När nivån är inställd, ska du justera fördröjningen från fram till bak. Du gör detta med hjälp av funktionen "delay" på förstärkaren/mottagaren. Här gäller det att få ljudet från fronthögtalarna att överensstämma med ljudet från bakhögtalarna. Ljudbilden ska hänga samman på ett naturligt sätt.


Representativt exempel: Vid ett kreditköp på 10 000:- över 70 månader så betalar du 286:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 21 171:-, baserat på ränta 21,60% (fast), effektiv ränta 34,50% (2017-01-01), uppläggningsavgift 495:- och leveransavgift 799:- (som båda läggs till kreditbeloppet) och autogiro. Räntan sätts individuellt efter kreditprövning: 9,84%-21,60%. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs. Du kan när som helst välja att slutbetala produkten – utan avgifter.