Bild och ljud / Plattskärms-TV / 24-32 tum TV
Plattskärm, platt-TV, LCD-TV, Plasma-TV...kärt barn har många namn! Fördelarna med de nya TV-apparaterna är uppenbara - de är snygga, har en utomordentlig bildkvalitet och tar liten plats.

Hos L'EASY har vi samlat ett brett utbud av kända kvalitetsmärken, så du hittar garanterat en modell som uppfyller just dina behov.
MEST SÅLDA
SONY KDL32WE613BAEP
Sök bland produkterna
 
Filtrering
 
 
 
Värt att veta om plattskärms-tv
 
Skärmstorlek: HD: Tuner: Skärmtyp:
Sortera:
Visa:
SONY KDL32WE613BAEP
Finansierat per månad
169:-
Inkl. leverans
Kontant: 5 099:-
Jämför

Värt att veta om plattskärms-tv

Ny platt-TV, men vilken?

Under de senaste åren har TV-marknaden förändrat sig dramatiskt. Platt-TV:n har fortsatt sitt inträde på marknaden samtidigt som priserna har fallit. Fördelarna med den nya Platta-TV:n är uppenbara – den ser bra ut, bildkvaliteten är fantastisk, den tar lite plats och kan hängas på väggen.

Viktigt när du väljer TV:

 

  • Välj en modell som är markerad med "HD Ready" för att vara säker på att du får en framtidssäkrad TV.
  • Välj en skärmstorlek som passar till rätt rum i hemmet.  
  • Välj en skärm med bred bildvinkel. Det är ju inte så roligt om bara den som sitter precis framför skärmen kan se! Många tillverkare har till exempel bildvinklar på upp till hela 178 grader.
  • Välj en skärm som är utformad för TV-apparater. En datorskärm med TV-tuner ger inte lika bra bild som en TV-skärm.
  • Välj anslutning som passar till de apparater som du vill använda tillsammans med TV:n: behövs en HDMI-kontakt? scartkontakt? eller S-Video kontakt?

Teknologi och skärmstorlekar

Det finns två typer av skärmar – den ena bygger på LCD-tekniken och den andra på plasmatekniken.

Hittills har plasmatekniken använts för de stora skärmarna på 37 tum och uppåt. LCD-tekniken har i regel använts för de mindre och medelstora skärmarna upp till 32 tum, och eftersom denna storlek passar bra för de flesta maskiner har marknaden för LCD TV varit störst.

Efterhand utvecklas dock större LCD-skärmar, ända upp till 42 och 52 tum. Av denna anledning kommer det efterhand ut fler LCD-skärmar på marknaden än plasmaskärmar. Plasmaskärmarna är dock i regel fortfarande större än LCD-skärmarna.

Plasma eller LCD?

Det går inte att avgöra vilken teknologi som är bättre än den andra, eftersom de är så olika. Om du avser att ha TV:n i ett upplyst rum, kan en plasmaskärm vara den bästa lösningen. Om du däremot är ute efter en "hemmabiograf" i ett rum med svag belysning, kan LCD-skärmen utgöra den bästa lösningen. 
  LCD Plasma
Fördel Relativt billiga Relativt låg elförbrukning God bildåtergivning Stor bildvinkel Inga skuggor vid snabba rörelser Bättre kontrast, svart är mer svart
Nackdelar Risk för pixelfel Tendens till "skuggor" vid snabba rörelser Begränsad betraktarvinkel Risk för färgförvrängningar om man sitter snett mot skärmen I regel dyra I regel stora och tunga Risk för inbränning av exempelvis logotyper på skärmen Relativt hög elförbrukning
Teknik Skärmen består av flytande kristaller som öppnar och stänger för ljusgenomströmning. Ljuset passerar ett färgfilter (rött, blått eller grönt) och bildar flera bildpunkter, så kallade pixlar. Skärmen består av en rad små gasbehållare som fungerar som ett lysrör. Varje bildpunkt, eller pixel, består av tre behållare (röd, blå och grön). Tillsammans bildar dessa pixlar själva bilden.

Gemensamt för båda teknologierna om man har en kvalitetsskärm är att de ger störningsfria bilder med strålande, klara färger och framför allt i ett "platt" format som kan hängas upp och avnjutas på väggen. Ett annat utmärkande drag är att platt-TV:n inte påverkas av magnetism från högtalare eller liknande jämfört med en traditionell TV med bildrör.

Teoretiskt har en LCT-TV längre livslängd än en plasma-TV, men i praktiken förväntas bägge att uppvisa en oförändrad bildkvalitet under 12–15 år, vilket i stort motsvarar den period under vilken de flesta behåller sin TV.

I slutändan handlar det för många om ren övertygelse eller smak och behag om de ska välja LCD eller plasma.

HDTV och HD Ready

HDTV är en förkortning för High Definition Television – eller med andra ord TV med hög upplösning. Resultatet är en betydligt skarpare och mer detaljerad bild jämfört med traditionella TV-sändningar.

En traditionell TV-bild består av 576 lodräta linjer och 720 horisontella punkter (eller 720 x 576). HD TV använder upp till 1 080 lodräta linjer och 1 920 horisontella punkter, vilket ger mycket fina och verklighetstrogna TV-bilder.

Observera att det för närvarande finns två generationer av flatskärmsteknologi och att du för att få glädje av nutidens eller framtidens High Definition TV-program måste välja en modell som är HD Ready.

Många äldre/billiga flatskärms-TV-apparater stöder den nuvarande standarden för TV-sändningar, DVD-spelare och spelkonsoler, men de kan inte återge den höga bildkvaliteten i de nya High Definition TV-programmen.

En TV som är märkt "HD Ready" kan återge denna höga upplösning, men kan eventuellt inte ta emot digitala signaler. Du måste ha en DVB-tuner för att kunna ta emot digitala signaler. Denna tuner kan vara en separat box eller inbyggd i installationsboxen, mottagaren eller TV:n. Det finns flera olika tuners beroende på om signaler tas emot via parabol, kabel eller antenn.

När är en TV HD Ready?
Du måste ha en HD-TV-digitalbox eller en TV som är märkt med "HD Ready" för att kunna ta emot en HDTV-sändning. På en TV som inte är märkt "HD Ready" återges bilden med den kvalitet som TV:n kan ta emot.
Produkter som är HD Ready är märkta med en speciell logotyp. En TV måste uppfylla tre kriterier för att kunna märkas med "HD Ready":
  • Skärmen måste ha minst 720 linjers upplösning, dvs. formatet 16:9
  • Den ska ha en analog komponentvideoingång och en digital HDMI- eller DVI-ingång.
  • Den ska kunna göra en progressiv skanning på 720p (min. 1 280 x 720 vid 50 och 60 Hz) och kunna visa 1 080 linjer i interlaced skanning (min. 1 920 x 1 080 vid 50 och 60 Hz)
Om dessa tre krav är uppfyllda, är du väl rustad för framtidens TV och TV:n kan kallas för HD Ready.


Representativt exempel: Vid ett kreditköp på 10 000:- över 70 månader så betalar du 286:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 21 171:-, baserat på ränta 21,60% (fast), effektiv ränta 34,50% (2017-01-01), uppläggningsavgift 495:- och leveransavgift 799:- (som båda läggs till kreditbeloppet) och autogiro. Räntan sätts individuellt efter kreditprövning: 9,84%-21,60%. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs. Du kan när som helst välja att slutbetala produkten – utan avgifter.